História

História vinohradníctva a vinárstva v Radošine je veľmi bohatá, prvé písomné záznamy o pestovaní viniča v tejto oblasti siahajú do 14. storočia. Vinohradníctvu sa v regióne darilo, o čom svedčia aj mnohé názvy lokalít v okolí s typickými vinohradníckymi označeniami ako „Staré vinohrady“, „Bôr a vinica“, „Stará hora“ a mnohé iné. Úpadok plochy viníc môžeme zaznamenať po roku 1874, kedy vinice v celej Európe ničila fyloxéra. Plochy viníc sa už nikdy nedostali na pôvodnú rozlohu. Počas socializmu zaberali družstevné vinice plochu 23 ha.

Súčasnosť

Momentálne Poľnohospodárske družstvo “Radošinka“ vinohradnícky a vinársky zosobnené vo “Vinárstve Radošina“ obhospodaruje 13,8 ha viníc, so zastúpením odrôd Rulandské šedé, Sauvignon, Devín, Tramín, Frankovka modrá, Svätovavrinecké a Alibernet.

Prevádzka

Vinárstvo je momentálne vybavené veľmi šetrnou linkou na spracovanie hrozna pozostávajúcou z mlynkoodstopkovača, olivového čerpadla, dvoch vinifikátorov na 4000 litrov rmutu a uzatvoreného pneumatického lisu. Samozrejmosťou pre dosiahnutie najvyššej kvality je pre nás ručný zber hrozna.  V neposlednom rade treba spomenúť barikovú časť pivnice so sudmi, kde starostlivo vyberané vína vyzrievajú, aby dosiahli svoj potenciál a nový rozmer.

VINÁRSTVO RADOŠINA

Historické míľniky

Location

Rekultivácia viníc

Vyklčovanie starých plôch a výsadba nových viníc Rulandské šedé, Sauvignon, Devín, Svätovavrinecké - 5,56 ha

2001

Location

Rekultivácia viníc

Vyklčovanie starých plôch a výsadba nových viníc Frankovka a Alibernet - 4,05 ha

2007

Location

Začiatok budovania

Prvá fáza budovania pivnice v Radošine

2012

Location

Rekultivácia viníc

Vyklčovanie starých plôch a výsadba nových viníc Tramín, Rulendské šedé - 4,15 ha

2013

Location

Priestory prevádzky

Priestory prevádzky dostali svoju súčasnú podobu. Vinárstvo je momentálne vybavené šetrnou linkou na spracovanie hrozna. Kapacita pivnice je cca 70 000 litrov, z toho 30 000 je kvasná časť, vybavená technológiou na riadené kvasenie, a ležiacka časť s kapacitou 40 000 litrov. Ku ďalším technológiám v pivnici neodmysliteľne patrí aj Cross-flow filter a plniaca linka.

2014

Location

Budovanie pivnice

Druhá fáza budovania pivnice

2015